Wczorajszy rosół przerabiam na wyrazistą, sycącą zupę. Tak robiła moja babcia, a teraz ja
Po weekendzie zwykle zostaje mi trochę rosołu. Nie smakuje już tak dobrze, jak ten świeżo ugotowany, ale stanowi świetną bazę do innej zupy. Tak, jak moja babcia, gotuję na nim pyszną, wyrazistą zupę. Dodaję do rosołu tylko ziemniaki i kiszone ogórki. Wiecie już, że z tego zestawu może powstać tylko jedna zupa – przepyszna ogórkowa!
Na jakim wywarze można ugotować zupę ogórkową?
Zupę ogórkową można ugotować na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym. Jeśli chodzi o wywar mięsno-warzywny, tu dobrze sprawdza się mięso wieprzowe (np. żeberko), indyk (np. skrzydło, szyja) lub kurczak (np. korpusy). Mięsny wywar jest oczywiście bardziej pożywny, od tego na samych warzywach. Jednak oba wywary mogą być pełne smaku i aromatu, gdy dodamy do nich przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie i czosnek.
Jak ugotować zupę ogórkową na rosole?
Przygotowanie zupy ogórkowej na rosole zajmuje dosłownie chwilę. Mamy już bowiem aromatyczny wywar mięsno-warzywny. Teraz pozostaje dorzucić do rosołu tylko ziemniaki, a gdy będą już miękkie, dodać podsmażone kiszone ogórki i czosnek. Po nagotowaniu, zupę wystarczy zaprawić śmietaną, posypać koperkiem i gotowe.
Przepis: Zupa ogórkowa na rosole
Szybka zupa ogórkowa na rosole
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- pol
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 l rosołu
- 4 ziemniaki
- 5-6 kiszonych ogórków
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 100 g śmietany
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Dodawanie ziemniakówRosół zagotuj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do rosołu, zagotuj. Całość gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
- Podsmażanie ogórkówOgórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż je na maśle, dodaj do zupy razem z pokrojonym czosnkiem. Zupę gotuj jeszcze 10-15 minut.
- Zaprawianie zupyŚmietanę rozmieszaj z mąką, rozprowadź częścią wywaru. Dodaj do garnka z zupą, wymieszaj, zagotuj. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekanym koperkiem.
Inna wersja zupy ogórkowej
Zupa ogórkowa to tradycyjna, polska zupa, do której dodaje się ziemniaki. Ponieważ nie gotują się one zbyt dobrze w kwaśnym środowisku, najpierw do wywaru trzeba dodać ziemniaki, a dopiero gdy zmiękną, dorzucić starte, kiszone ogórki. Niestety ziemniaki w kwaśnej zupie potrafią stwardnieć. Dlatego o wiele bezpieczniejszą wersją zupy ogórkowej, jest zupa z makaronem. Ta idealnie nadaje się do odgrzewania, bo kluski podaje się do zupy na tej samej zasadzie, co krajankę do rosołu.